Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Strepen van ruitenwissers. Hoe komt het en hoe is het strepen op te lossen

Waardoor komt het strepen van ruitenwissers

Als eerste gaat men dan de ruitenwissers vervangen maar ons advies is toch altijd even te kijken of de volgende zaken in orde zijn:

  • Geen vettige voorruit
  • Geen siliconenaanslag op voorruit
  • Geen vervuilde ruitenwissers
  • Correcte wisserarmdruk ook bij hogere snelheid
  • De voorruit is in goede staat en niet ingesleten

Aanslag op de voorruit hoe te verwijderen

Vaak is het niet te zien of er een (silicone) aanslag op de voorruit zit en met gewone reinigingsmiddelen is dit vaak moeilijk weg te krijgen. De voorruit behandelen met een specifiek daarvoor bestaande polish biedt hier uitkomst en een goed resultaat. Daarna altijd nog wel met een goede ruitenreiniger nabehandelen.

Ruitenwissers schoon maken, hoe doe je dat

Ruitenwisser21Met het schoonmaken van de zemen (rubbers) op de ruitenwissers boek je vaak opmerkelijke resultaten mits de wissers niet te oud zijn. Reinig de bladen voorzichtig met ruitenreiniger op een doek en tussen duim en wijsvinger. Soms kan bij hardnekkig vuil er voorzichting met je nagel langs gaan helpen om dit te verwijderen. Het kan soms ook helpen met een fijn schuurpapiertje haaks langs de zeem te gaan, je verwijdert dan wat verouderd rubber. Probeer het eens, vervangen kan altijd nog.

De armdruk van de wisserarm controleren 

Controleer als eerste of de wisserarmen soepel bewegen, door corrosie kan de arm zwaar gaan en moet dit opgelost worden. Bij veel auto's is de armdruk nog af te stellen en hiermee kan er meer of minder druk op de zeem gezet worden. Door middel van het iets boller buigen van de metalen ruitenwisserarm verhoog je de druk. Doe dit gecontroleerd of laat het over aan de vakman.

 

 

Strepen van ruitenwissers bij hogere snelheid

Als de ruitenwissers gaan strepen en wellicht ook wat stuiteren bij hogere snelheid zijn heeft dit waarschijnlijk te maken met de aanlegdruk van de wisser. Er kan vaak een wisser gemonteerd worden met een spoiler, deze drukt bij hogere snelheid de wisser harder tegen de ruit en anders de armdruk proberen te verhogen door deze te buigen indien mogelijk.

Een ruitenwisser vervangen

Ruitenwisser13Een ruitenwisser is op de meeste voertuigen betrekkelijk eenvoudig zelf te vernieuwen, of je gaat langs bij de deelnemers van garagevergelijker.nl.

De ruitenwisser hebben verschillende bevestigingssytemen, belangrijk om te kijken naar een specifiek voor jouw auto passende ruitenwisser (set). 

Let op dat je de motorkap niet beschadigd bij het vervangen van de ruitenwissers, bij sommige autotype's moet de motorkap open terwijl bij anderen deze juist dicht moet blijven. Doe het met beleid en gecontroleerd.

 

Soms ook moeten de ruitenwissers in de zogeheten servicepositie worden gezet omdat deze anders onder de motorkap verstopt blijven. Raadpleeg hierop je autoboekje of ga naar de deelnemers van Garagevergelijker.nl. Het risico is anders een verbogen ruitenwisserarm en dat betekend dat de werking van de wissers niet meer goed is (hoge kosten is het gevolg)