Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Pas als de auto accu stuk is merk je hoe belangrijk de accu is

De functie van de auto accu

Accu11De auto accu is de energiebron van de auto en deze slaat de overblijvende energie op zodat deze later weer gebruikt kan worden. Met name bij een koude start wordt de auto accu zwaar belast en diep ontladen en vervolgens wordt de auto accu tijdens het rijden door de dynamo weer op voldoende spanning gebracht.

Een kapotte auto accu en nu

De accu heeft een levensduur van 3 tot 6 jaar met uitschieters naar 10 jaar afhankelijk van de kwaliteit en werkomstandigheden van de accu. Bij een defecte accu kun je de auto waarschijnlijk niet meer starten en zijn er 2 oplossingen:

 • Een mobiele starthulp bellen
 • De goedkoopste en snelste oplossing is de auto starten met startkabels en naar de garage rijden.

Houd rekening met het juiste gebruik van de startkabels en neem bij twijfel de onderstaande stappen door:

Startkabels11Gebruik een kwalitatief goede set startkabels met een flinke koper kern (min 25 mm2) en stevige klemmen, met name een diesel opstarten vraagt flinke kabels. Let op voor vonkvorming en piekspanningen want deze kunnen de boorcomputer(s) beschadigen. Voorkom dit door de volgende stappen in acht te nemen:

 

 

 

 

 

 

 1. Monteer de pluskabel (rode) op de goede auto op de pluspool (+) en daarna op de pluspool (+) van de defecte auto.
 2. Monteer de minkabel (zwart) op de goede auto op de minpool (-) en daarna op een kaal metaal deel op het motorblok van de defecte auto. Lukt dit niet dan op de minpool (-)
 3. Start de goede auto en laat deze vervolgens 5 minuten met iets verhoogd toerental draaien. De goede auto gaat de lege accu al iets opladen waardoor de kabels minder belast worden.
 4. Start de defecte auto op en laat ook deze 5 minuten draaien voordat je overgaat naar stap 5.
 5. Zet in beide auto's achterruit verwarming, verlichting en blower aan en ga naar stap 6. (Hiermee voorkomt u piekspanningen)
 6. Verwijder de kabels vervolgens in exact tegenovergestelde volgorde dus begin met minkabel (zwart) op de voorheen defecte auto.
 7. Ga minimaal een half uur rijden voordat u de auto stil zet of ga daarna direct naar een deelnemer van garagevergelijker.nl en laat de accu testen.

Mocht de motor bij stap 4 (te) langzaam rond gaan, blijf dan niet door starten maar herhaal stap 3 langere tijd b.v. 10 minuten en controleer of de startkabels goed contact maken. Roest en lak isoleren de klem van de startkabel genoeg om niet te kunnen starten.

 Welke zaken zijn van invloed op de levensduur van de auto accu

De accu gaat gemiddeld tussen de 3 tot 6 jaar mee met uitschieters tot wel 10 jaar. De levensduur van een standaard loodaccu is afhankelijk van diverse omstandigheden en de volgende zaken verkorten de levensduur van een accu:

 • Een te warme omgeving
 • Een te koude omgeving
 • Overmatige trillingen 
 • Droogstaan van de platen
 • Te diepe ontlading
 • Lang niet gebruiken
 • Bevriezen 

Een auto accu kan geleidelijk teruglopen in capaciteit maar kan ook ineens stuk gaan. 

Welke soorten auto accu's zijn er

Accuagm21Het grootste deel van het wagenpark is nog steed voorzien van de onderhoudsvrije standaard loodaccu maar we zien een opmars van de AGM en ECM auto accu.

De AGM (Absorbed Glass Mat) accu is een accu welke compacter, lichter is met een hoger vermogen. Met name de grotere auto's met bijvoorbeeld start-stop systemen hebben een hoog stroomverbruik welk met de standdaard loodaccu niet voorzien kan worden. Hierop is specifiek de AGM accu ontwikkeld, nadeel is dat hij slecht tegen warmte kan en niet in het motorcompartiment ingebouwd kan worden.

De ECM (Enhanced Cycling Matt) accu is goedkoper dan de AGM en een doorontwikkeling op de standaard lood accu en vindt zijn toepassing in de compactere auto klasse met start-stop systeem zoals bijvoorbeeld de Toyota Aygo.

De diverse accu typen mogen door de niet met elkaar gelijke karakteristiek niet met elkaar omgewisseld worden!

Klik hier voor meer info over de AGM accu

Klik hier voor meer info over de ECM accu

Waar kun je goed en goedkoop de accu laten vervangen

Ga naar de deelnemers van garagevergelijker.nl voor het goed en goedkoop vervangen van jouw accu. Wil je alvast de beste prijs weten? Vul je postcode en vervolgens kenteken in en je ziet direct de dichtstbijzijnde adressen.