Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Je auto slaat niet aan, wat moet je doen. Wat kan de reden zijn en wat is er aan te doen

Wat moet je doen als de auto niet aanslaat.

 Het is als eerste belangrijk om duidelijk de hoofdreden te herkennen van het niet aanslaan van de auto en daarom geven wij hier de 2 belangrijkste kenmerken aan:

Dit zijn de kenmerken bij een lege of defecte accu:Accu

 • Je hoort bij het omdraaien van de contactsleutel niet het normale geluid van een rond draaiende startmotor maar een duidelijk trager geluid, alleen een tik of helemaal niets. Dashboardlampjes branden niet of vallen weg bij het omdraaien van de sleutel en / of binnenverlichting brandt niet of valt weg.

Dit zijn de kenmerken van een motorstoring:

 • Bij het omdraaien van de contactsleutel hoor je duidelijk het goed ronddraaien van de startmotor maar de motor weigert aan te slaan.

De auto slaat niet aan door een defecte accu, wat moet je doen

Neem contact op met een deelnemer van Garagevergelijker of start de auto zelf met behulp van startkabels en rij naar de werkplaats om uw accu te laten controleren. Neem bij het starten van de auto met startkabels wel een aantal voorzorgsmaatregelen waaronder het lezen van de onderstaande richtlijnen ter voorkoming van electronische storingen tot het extreemste dat een accu ontploft door vonkvorming.

Laat de plus en min kabel nooit met blanke (niet geïsoleerde) delen met elkaar in contact komen!!!

 Auto zelf opstarten
Volg de volgende adviezen bij het opstarten van een auto die niet aanslaat door een lege accu:

 1. Monteer de pluskabel (rode) op de goede auto op de pluspool (+) en daarna op de pluspool (+) van de defecte auto.
 2. Monteer de minkabel (zwart) op de goede auto op de minpool (-) en daarna op een kaal metaal deel op het motorblok van de defecte auto. Lukt dit niet dan op de minpool (-)
 3. Start de goede auto en laat deze vervolgens 5 minuten met iets verhoogd toerental draaien. De goede auto gaat de lege accu al iets opladen waardoor de kabels minder belast worden.
 4. Start de defecte auto op en laat ook deze 5 minuten draaien voordat u overgaat naar stap 5.
 5. Zet in beide auto's achterruit verwarming, verlichting en blower aan en ga naar stap 6. (Hiermee voorkomt u piekspanningen)
 6. Demonteer de kabels vervolgens in exact tegenovergestelde volgorde dus begin met minkabel (zwart) op de voorheen defecte auto.
 7. Ga minimaal een half uur rijden voordat u de auto stil zet, en beter nog ga direct daarna  naar een deelnemer van garagevergelijker.nl en laat de accu testen.

Gaat de startmotor maar traag rond bij stap 4 controleer dan de goede verbinding van de startkabelklemmen en herhaal stap 3 voor bijvoorbeeld 15 minuten.

 De auto slaat niet aan door een motorstoring

WaarschuwingslampjeAls de startmotor goed rond gaat en de motor slaat niet aan kan dit veel oorzaken hebben. Oorzaken van niet aan slaan van een benzinemotor kunnen zijn:

 • Problemen in de brandstoftoevoer zoals b.v. pomp / filters / verstuiving / elektronica
 • Problemen aan de ontsteking zoals bougies / bobine / kabels / elektronica / sensoren

 De problemen bij het niet aanslaan kunnen een combinatie zijn en zo divers dat het hier onmogelijk is een goed advies te geven. Zorg dat het standaard onderhoud (bougies / filters) tijdig is uitgevoerd en mocht het erg vochtig zijn kan het inspuiten van bougiekabels en bedrading soms tijdelijk helpen.

 

 

Het niet aanslaan van een dieselmotor kan onder andere door de volgende oorzaken komen:

 • Problemen bij het voorverwarmen van het mengsel bij koude (winter) start zoals gloeibougies / warmtespiraal / sensoren / elektronica
 • Problemen bij de brandstoftoevoer door (bevriezing van) vervuiling en vocht in het brandstofsysteem / elektronica
 • Problemen bij de brandstofinspuiting door vervuiling van inspuitventielen

 Lees voor meer informatie over dit onderwerp de volgende informatiebladen:

Een lege accu en nu

Een accu testen

Een accu vervangen

Wat is een AGM accu

Wat is een ECM accu

Wat voor soorten accu's zijn er

Uw auto start niet