Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Je auto start niet? Wat moet je doen en hoe kun je dit voortaan voorkomen.

Niet starten, eerst weten wat er aan de hand isStartkabels11

Het aangeven dat een auto "niet start" kan in hoofdzaak 2 belangrijke oorzaken hebben:

 • De accu staat leeg en de startmotor gaat niet of nauwelijks rond waardoor de motor niet start. Soms is slechts een tik hoorbaar bij het omdraaien van de sleutel.
 • De startmotor gaat hoorbaar wel voldoende snel rond maar de motor slaat niet aan.

Wat kun je doen bij een lege accu

Je kunt natuurlijk professionele hulp inroepen maar als de accu leeg staat en de startmotor niet rond gaat kun je ook de auto met behulp van een set startkabels en een goede auto starten. Vanzelfsprekend daarna wel de accu laten testen anders heeft u het wellicht de volgende dag weer.

Hoe je auto te starten met startkabels

Zorg als eerste voor een goede set startkabels, met name het starten van een dieselauto vraagt een stevige startkabel met een flinke kern (25 mm2 of >). Het opstarten van een auto kent risico! Door vonkvorming kan een accu ontploffen en door het ontstaan van piekspanningen kan elektronica beschadigd raken. Volg daarom deze stappen om deze risico's zo veel mogelijk uit te sluiten:

 1. Monteer de pluskabel (rode) op de goede auto op de pluspool (+) en daarna op de pluspool (+) van de defecte auto.
 2. Monteer de minkabel (zwart) op de goede auto op de minpool (-) en daarna op een kaal metaal deel op het motorblok van de defecte auto. Lukt dit niet dan op de minpool (-)
 3. Start de goede auto en laat deze vervolgens 5 minuten met iets verhoogd toerental draaien. De goede auto gaat de lege accu al iets opladen waardoor de kabels minder belast worden.
 4. Start de defecte auto op en laat ook deze 5 minuten draaien voordat u overgaat naar stap 5.
 5. Zet in beide auto's achterruit verwarming, verlichting en blower aan en ga naar stap 6. (Hiermee voorkomt u piekspanningen)
 6. Demonteer de kabels vervolgens in exact tegenovergestelde volgorde dus begin met minkabel (zwart) op de voorheen defecte auto.
 7. Ga minimaal een half uur rijden voordat je de auto stil zet, en beter nog ga direct na een deelnemer van garagevergelijker.nl en laat de accu testen.

Wat te doen met een lege accuAccu11

Als de auto niet start door een lege accu dan is het advies na de auto opgestart te hebben langs te rijden bij een deelnemer van garagevergelijker.nl Zij kunnen de auto doormeten en zo nodig de accu snel voor je vervangen. 

Een accu gaat gemiddeld 3 tot 5 jaar mee, de moderne accu's worden steeds intensiever belast, moeten steeds compacter en zo licht mogelijk zijn. Met steeds meer luxe, veiligheid en zuinigere motoren is er steeds meer electronica die dit moet sturen. Dit zijn allemaal redenen waardoor de accu een beperkte levensduur heeft.

De auto slaat niet aan maar de startmotor gaat goed rond

De redenen dat een motor niet aan slaat bij een goed ronddraaiende startmotor kunnen er vele zijn die je kunt scharen onder de volgende hoofdoorzaken:

Hoofdoorzaken van niet aan slaan bij een benzinemotor:

 • Geen of onvoldoende vonk, dit kan o.a. komen door versleten bougies of een defect aan bobines, bobinekabel, ontstekingsmodule etc.
 • Geen of onvoldoende brandstof, dit kan komen door een niet werkende brandstofpomp, verstopte filters, vervuilde injectoren, defecte sensoren etc.
 • Gebroken distributieriem

Met name na een koude nacht is er meer kans dat de auto niet aan wil slaan doordat de weerstand van de motor toeneemt doordat de olie dikker is en de capaciteit van de accu afneemt. Trap bij starten altijd de koppeling in en blijf niet doorstarten tot de accu volledig leeg is.

Bij vochtig weer zal een auto eerder niet aan willen slaan doordat de weerstand van vochtige lucht lager is en bij een slechte isolatie van bougiekabel of bobine er snelle een vonk over zal springen. Ook zullen er eerder storingen in electronica voorkomen bij veel regenval doordat er door het vocht sneller lekstroompjes zullen lopen en de auto elektronica ontregelen.

Het inspuiten van de bougiekabels / verdeelkap / bedrading met een vocht verdrijvende spray wil hierbij wel eens helpen.

Hoofdoorzaken van het niet aan slaan van een dieselmotor:

Met name dieselmotoren met een hoge kilometerstand kunnen startproblemen geven bij lage temperaturen. Dit komt doordat de compressie (druk) terugloopt en het diesel / lucht mengsel door compressie druk zelf moet ontbranden. Is deze compressie lager en ook de aangezogen lucht kouder dan kan er een probleem ontstaan. Dit is waarom er b.v. gloeibougies / spiralen aangebracht zijn om het mengsel voor te verwarmen.

 • Defecte / niet volledig werkend gloeibougies / voorverwarming
 • Geen of onvoldoende brandstof door vervuilde filters, vervuilde inspuitventielen, vocht in brandstof, brandstofpompproblemen, electronisch probleem etc.
 • Te lage compressie waardoor mengsel niet aan minimale onstekings druk komt.

Het niet aan slaan van een motor is vaak een combinatie van oorzaken en het is het algemene advies dit te laten onderzoeken door een vakman van garagevergelijker.nl. Met name de huidige elektronica maakt het steeds moeilijker om snel een advies te geven hoe dit is op te lossen. Regelmatig onderhoud is wel de belangrijkste tip om problemen te voorkomen maar sluit lang niet alles uit.