Wat is een druklager

Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een druklager, wat is de functie van een druklager en waaruit bestaat een druklager

Koppeling met druklagerWat is een druklager

 Een druklager maakt deel uit van de koppeling. Het druklager zorgt ervoor dat de beweging van het koppelingspedaal overgebracht wordt op de op motortoerental rond draaiende vingers van de diafragma veer.

Wat is de functie van een druklager

De functie van het druklager is de op motor toerental ronddraaiende drukvingers in te drukken en daarmee de koppelingsplaat vrij te laten draaien (te ontkoppelen)

De hefboom in de versnellingsbak wordt via een kabel of cilinder ingedrukt en het druklager schuift over de geleidebus en drukt via de vingers de diafragma veer in. Daardoor lost de druk van de druktafel en draait de koppelingsplaat vrij.

Waaraan is een kapot druklager te herkennen

Vaak is een kapot druklager te herkennen aan een bijgeluid bij het ontkoppelen, dit komt omdat er dan druk op gezet wordt en dan meer geluid maakt als het versleten is. Ook kan het lager op de geleidebus inslijten en kan het indrukken van de koppeling stroef / zwaar gaan.

Druklager op geleidebus 1 Is een druklager te repareren

 Het druklager zelf is niet te repareren en is eigenlijk alleen te vervangen. Nadeel hiervan is dat dan de volledige versnellingsbak uitgebouwd moet worden en dit maakt het helaas vaak een kostbare reparatie. Wij adviseren daarom ook altijd bij het vervangen van een koppeling het druklager ook direct te vervangen om het later alleen en kostbare vervangen van het druklager te voorkomen.

Bij voertuigen waarbij de koppeling door middel van een kabel bediend wordt kan bij een zware koppeling dit soms de oplossing geven. 

 Kijk voor meer informatie met relatie tot een druklager op de volgende informatiepagina's: