Wat is een dubbel massa vliegwiel

Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een dubbel massa vliegwiel, wat is de functie en waaruit bestaat een dubbel massa vliegwiel

Dubbelmassa vliegwiel
Wat is een dubbel massa vliegwiel

Bij een dubbel massa vliegwiel is de totale massa van het vliegwiel verdeeld over twee gedeeltelijk los van elkaar bewegende delen. Dit in tegenstelling van het conventionele vliegwiel wat bestaat uit 1 meestal gegoten en machinaal gemaakt stuk gietijzer.

Wat is de functie van een dubbel massa vliegwiel

 De functie van een (dubbel massa) vliegwiel is de on éénparige beweging af te vlakken tot een constante beweging. Hiermee bedoelen wij dat b.v. bij een viercilinder motor er 4 cilinders tijdens het rondgaan van de krukas op verschillende tijden tot ontbranding komen en vervolgens via de zuiger de krukas een "slinger" geven. De krukas draait overdreven gezegd hard-zacht-hard-zacht etc.

De massa van het vliegwiel vangt door zijn massa traagheid deze hard-zacht snelheid van de krukas op en maakt er een constante snelheid / draaiing van. De veren (zie afbeelding) vangen de onéénparige beweging op en vlakken deze af. Dit is voor een aantal zaken belangrijk. De mechanische belasting van koppeling, versnellingsbak, etc is een stuk lager doordat zij op een meer regelmatige manier aangedreven worden. Het mooi stationair draaien van de motor kan alleen met behulp van een vliegwiel anders zou de motor erg schokken en trillen.

Bij een 2 cilinder motor is een zwaarder vliegwiel nodig als bij een 8 cilinder, een 2 cilinder versneld en vertraagt meer per omwenteling dan een 8 cilinder die dit vaker en daarmee minder heftig doet.

Met name kleinere motoren, hoge vermogens en compacte bouw heeft het gebruik van dubbel massa vliegwielen versneld. 

Waaraan is een defect dubbel massa vliegwiel te herkennen

 Een conventioneel vliegwiel bestaat uit 1 stuk, het dubbelmassa vliegwiel uit meerdere delen. Het (secundaire) dubbelmassa vliegwiel is meestal 1 a 2 cm te bewegen ten opzichte van het primaire wiel wat vast op de krukas gemonteerd zit. De beweging van 1 a 2 cm wordt opgevangen door veren waardoor er meer geleidelijk kracht overgebracht kan worden.

Waaruit bestaat een dubbel massa vliegwiel

Een dubbel massa vliegwiel bestaat uit:

  • Primaire vliegwiel
  • Secundaire vliegwiel
  • Lagering
  • Veren

 Waarom is een dubbelmassa vliegwiel duurder dan het conventionele uit 1 deel bestaande vliegwiel

Vliegwiel eendeligDe vroeger alleen maar en het nu nog steeds veelvuldig toegepaste ééndelige vliegwiel is een redelijk simpel onderdeel. Betreft een gegoten en daarna machinaal gemaakte basisvorm met een erop gekrompen starterkrans. Het dubbelmassa vliegwiel daarintegen is nog minder toegepast en bestaat uit een behoorlijk aantal verschillende onderdelen zoals het primaire deel welke aan de krukas vast zit, de veren die de krachten opvangen en deze via het secundaire deel aan de koppelingsplaat doorgeven.

De complexiteit van het onderdeel en de nog geringe concurrentie maken het dubbel massa vliegwiel een naar verhouding duur onderdeel.