Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een koppeling, hoe werkt een koppeling en waaruit bestaat een koppeling

KoppelingWat is een koppeling

Een koppeling is een voor de berijder niet zichtbaar maar des te meer voelbaar samenspel van onderdelen. De koppeling onderbreekt wanneer nodig de verbinding tussen motor en wielen.

Hoe werkt een koppeling

 De koppeling zorgt ervoor dat de verbinding tussen de motor en de wielen wordt onderbroken om te kunnen overschakelen of met ingeschakelde versnelling stil te kunnen staan.

De verbinding tussen de motor en versnellingsbak is bij ruststand van de koppeling vast verbonden. Bij het indrukken van het koppelingpedaal wordt via een kabel of hydrauliek het druklager tegen de vingers* van de drukgroep geperst. Hierdoor komt de koppelingsplaat vrij te draaien en kan er b.v. geschakeld worden. *De diafragmaveer is een combinatie van (vingers) hefboom en veer die voor de aanlegdruk van de koppelingsplaat zorgen.

 

 

Waaraan is een kapotte koppeling te herkennen

Veel voorkomende problemen met een koppeling zijn:

  • Slippen, door slijtage of olielekkage van keerringen
  • Schokken / abrupt aangrijpen, werking voeringmateriaal, veerkracht van spiraalveren of tussenplaat in de koppelingsplaat afgenomen
  • Bijgeluiden, rammelen of druklager geluid bij intrappen

Blijf niet doorrijden bij het vermoeden van een versleten koppeling, het vliegwiel kan door de klinknagels van de voering aangetast worden. 

Waaruit bestaat een koppeling

Een koppeling bestaat uit:

  • Druklager
  • Drukgroep
  • Koppelingsplaat

De koppelingsset is gemonteerd op het vliegwiel, het druklager wordt bediend door een gaffel in de versnellingsbak.