Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een koppelingsplaat, wat is de functie en waaruit bestaat een koppelingsplaat

KoppelingWat is een koppelingsplaat

 De koppelingsplaat zit opgesloten tussen het vliegwiel en drukgroep, en is verbonden met de (price as) ingaande as van de versnellingsbak. De koppelingsplaat bestaat uit een licht gewafelde stalen plaat waarop voerring materiaal geklonken is.

Wat is de functie van een koppelingsplaat

 De koppelingsplaat heeft 3 functies:

Functie 1:

Bij het niet indrukken van het koppelingspedaal een vaste verbinding maken tussen de motor en de versnellingsbak. Hierbij levert de veerdruk van de diafragmaveer voldoende druk op de koppelingsplaat waardoor de koppelingsplaat ten opzichte van de drukplaat en vliegwiel niet zal slippen.

Bij het indrukken van het koppelingpedaal zal via het indrukken van de vingers op de drukgroep de druktafel iets gelost worden, de koppelingsplaat komt vrij te draaien en de vaste verbinding tussen motor en versnellingsbak is onderbroken. Dit is het ontkoppelen om te kunnen schakelen.

Functie 2:

De koppelingsplaat is tweedelig en de delen worden verbonden met de in het hart van de koppelingsplaat geplaatste zware veren, deze zorgen dat bij abrupt koppelen, ontkoppelen en aandrijven dit geleidelijker gaat. Dit zorgt voor comfort en minder mechanische belasting.

Funtie 3:

De metalen plaat waarop het voering materiaal geklonken is heeft vaak een licht gewafelde vorm. Dit is gedaan om de koppeling geleidelijk te laten koppelen, een abrupt pakkende koppeling is erg oncomfortabel en de motor zal sneller afslaan.

Waaraan is een kapotte koppelingsplaat aan te herkennen

 Een kapotte of versleten koppelingsplaat is te herkennen aan:

  • Rammelen (veren versleten)
  • Slippen, voerring te dun / veerdruk te laag
  • Abrupt koppelen, verandering van wrijvingscoëfficiënt en flexibiliteit van gewafelde montageplaat

Waaruit bestaat een koppelingsplaat

  • Binnenwerk met spiebanen
  • Veren
  • Montageplaat voerringen.
  • Voeringen