Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een lambdasonde en wat is de functie van een lambdasonde

Wat doet de lambdasonde

Lambdaregeling voorbeeldZie hier links een technische tekening van Bosch, we beschrijven hieronder de onderdelen:

  1. Aangezogen lucht
  2. Toegevoerde brandstof
  3. Brandstof inspuitventiel
  4. Regelunit / computer / ECU
  5. Lambdasonde voor katalysator
  6. Katalysator
  7. Uitlaatgassen
  8. Lambdasonde na katalysator

De lambdasonde of lambda sensor vaak afgekort als lambda zit tegenwoordig in nagenoeg alle voertuigen, in de oudere voertuigen zit er vaak 1 maar de modernere voertuigen hebben meerdere lambdasondes. De lambdasondes zijn dan geplaatst tussen de motor en katalysator en na de katalysator.

De lambdasondes meten de hoeveelheid zuurstof die zich in de uitlaatgassen bevinden en geven dit door aan de computer (ECU Engine Control Unit) in uw auto die de mengverhouding van het brandstofmengsel op de gegeven informatie aanpast. 

De lamdasonde die gemonteerd zit tussen de motor en het katalysator meet de hoeveelheid zuurstof waarop de ECU het mengsel aan kan passen. De lambdasonde welke gemonteerd zit na de katalysator meet de juiste werking van de katalysator.

De lambdasonde moet voor een correcte werking op bedrijfstemperatuur zijn, om dit snel te bereiken zijn de meeste lambdasondes voorzien van een ingebouwd verwarmingselement. Dit zal bij een koude start ervoor zorgen dat de lambdasonde snel zijn werktemperatuur bereikt en daarmee zijn belangrijke werk kan doen.

Waardoor kan een lambdasonde kapot gaan

De lambda geeft normaliter zelfstandig een spanning af tussen de 0,1 en 0,9 volt al naar gelang de in het uitlaatgas aanwezige zuurstof. Dit word gemeten doordat de uitlaatgas langs een keramiek stroomt welke in verbinding staan met de buitenlucht. Aanslag door b.v. koolstof zal de werking negatief beïnvloeden, de aanslag kan ontstaan door b.v. een hoog olieverbruik, verkeerde brandstof, slechte kwaliteit brandstof. 

Hoe herken je een kapotte lambdasonde

Als een lambdasonde stuk is zal dit vaak aangegeven worden door het Check Engine lampje. Mocht dit gaan branden of er op de boorcomputer een melding zichtbaar zijn die hier een relatie mee heeft ga dan met het voertuig naar de vakmensen van garagevergelijker.nl. Zij kunnen de ECU uitlezen en zien om welke storing het precies gaat.

Ook kan de motor bij het herkennen van een defecte lambdasonde op een noodloop gaan. Hierbij word de werking van de lambdasonde door het ECU uitgeschakeld en gaat het systeem op een gemiddelde waarde staan. De auto kan merkbaar minder presteren en inhouden, een garagebezoek is direct aan te raden in deze gevallen.

Nadat je een melding hebt gehad van de boordcomputer (ECU) in jouw auto en je zet de auto af kan het zijn dat de melding (tijdelijk) weg blijft. Toch is het aan te bevelen de storing uit te laten lezen om eventuele grotere schade aan b.v. uw katalysator te voorkomen.

Door de grote temperatuurverschillen welke de lambdasonde ondergaat kan een lambdasonde nog al eens tegenwerken bij het moeten vervangen hiervan. Goed gereedschap is belangrijk maar helaas komt het voor dat de lambdasonde niet op de normale manier gedemonteerd kan worden. Verhitten, uitboren of soms helaas het complete deel vervangen kan het gevolg zijn. Monteer daarom de lambdasonde met daarvoor bestemd materiaal en zet de lambdasonde vast op het specifiek voorgeschreven aanhaalmoment!