Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een spruitstuk katalysator, wat is de functie en waar bestaat een spruitstuk katalysator uit

Wat is een spruitstuk katalysator

 Een spruitstuk katalysator is een vaak uit 1 deel bestaande combinatie van een spruitstuk en katalysator in 1. Het is meestal herkenbaar als een ronde pot welke direct onder het spruitstuk zit. 

Wat is de functie van een spruitstuk katalysator

 De functie van een spruitstuk katalysator is die van het transporteren van de uitlaatgassen en het verlagen van de milieubelasting van de uitlaatgassen. Wilt u meer weten over de werking van een katalysator klik dan hier

Men past een spruitstuk katalysator om 2 redenen toe:

  • Is snel op bedrijfstemperatuur door de plaatsing dicht bij de motor
  • Is compact in montage, met name op de kleinere auto's belangrijk

Naast bovenstaande spelen productiekosten ook een rol en uit hoe minder delen de uitlaat bestaat hoe goedkoper het is.

Waaraan is een kapotte spruitstuk katalysator te herkennen

Net als bij het kapotte spruitstuk of kapotte katalysator kan er lekkage optreden of kan de werking van de katalysator door interne slijtage terug lopen. De mindere werking van de katalysator kan door middel van een uitlaatgas meting vastgesteld worden. 

Een gescheurde lekke spruitstuk katalysator is vaak makkelijk herkenbaar aan het brommende geluid vanuit de motorruimte. Een visuele inspectie zal uitsluitsel moeten geven of het de spruitstuk katalysator zelf is of dat er andere delen zoals bijvoorbeeld een uitlaatspruitstukpakking of voorpijppakking lek zijn.

Blijf niet rondrijden met een lekkende uitlaat spruitstuk katalysator, schadelijke gassen kunnen de auto binnen komen en hete lekgassen kunnen schade en brand veroorzaken.

Waaruit bestaat een spruitstuk katalysator

 De spruitstuk katalysator bestaat vaak uit 1 deel en daarbij is het spruitstuk vaak een gietstuk waaraan de katalysator pot vast gelast is. In sommige gevallen is de katalysator aan het spruitstuk gemonteerd met bouten en is dan los te vervangen.