Wat is een einddemper

Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een einddemper, wat is de functie ervan en waaruit bestaat een einddemper

Wat is een einddemper

Een einddemper, achterdemper of ook wel genaamd achterpot is het einddeel van het uitlaatsysteem en bestaat uit een gevormde buis met daarin een rondvormige demperpot

Wat is de functie van een einddemper

 De functie van de einddemper is:

  • Transporteren van de uitlaatgassen
  • Koelen van de uitlaatgassen
  • Dempen van geluid

Tegenwoordig zien we dat de uitlaatdemper en uitlaateindstuk ook een visuele functie hebben en qua design opgenomen worden van de achterzijde.

Waaraan is een defecte einddemper te herkennen

Een defecte einddemper is vaak eenvoudig te herkennen aan een ronkend motorgeluid vanaf de achterzijde van de auto. Ook kan een deel van het binnenwerk loslaten en kan er een rammelend geluid vanuit de pot hoorbaar zijn. Naast doorroesten van demper of buis / pijp kunnen ook de montagedelen afbreken. 

Een regelmatige visuele inspectie voorkomt een afgebroken uitlaat einddemper, bij het afbreken kan de loshangende pot of buis grote schade aan het voertuig aanbrengen of een gevaar opleveren voor medeweggebruikers.

Soms bestaan de einddemper en middendemper uit 1 deel en is er een reparatiedeel beschikbaar zodat de achterdemper los vervangen kan worden.

Waaruit bestaat een einddemper

De einddemper bestaat uit een gevormde buis welke met een geperforeerd deel de demperpot ingaat. In de demperpot zorgt de resonatiekamer voor vermindering van het uitlaadgeluid. In nagenoeg alle gevallen is dit een reflectie / resonantiedemper, soms word er ook een combinatie met absorptiedemping toegepast. Bij absorbtiedemping bevat de demperpot een geluidsabsorberend materiaal zoals staal, steen of glaswol. Met name sportdempers zijn vaak absorbtiedempers omdat daarbij de doorstroom beter is en de gassen niet door een geperforeerde buis stromen.