• Garages beoordeeld met een ​9,3
  • Duidelijke prijs
  • Overal in Nederland, altijd in de buurt
  • Online afspraak

Veelgestelde vragen over de APK

Alles over geldigheid en afspraakopties

Hoe weet ik wat de vervaldatum van de mijn APK is?

Als de APK vervaldatum eraan zit te komen krijg je 6 weken van te voren bericht van de RDW. Dit kan via de post gaan of (indien ingesteld) via de berichtenbox van de overheid. Dan heb je genoeg tijd om een afspraak te maken met een keuringsstation voor een APK keuring. Vaak krijg je ook van het autobedrijf waar je de auto hebt gekocht of waar de auto eerder in onderhoud is geweest een herinnering. Zelf de APK vervaldatum checken kan ook online. Er zijn diverse websites waar je door je kenteken in te vullen, kunt zien wanneer je auto toe is aan de APK. Via de website van de RDW kun je bijvoorbeeld zien wanneer de APK vervalt.

Vervaldatum gecheckt en is het zover? Maar hier direct een afspraak voor een APK check bij een autogarage in de buurt!

Hoe vaak vindt een APK check plaats?

Hoe vaak een APK keuring verplicht is hangt af van de auto. Koop je nieuwe auto op benzine dan moet deze na 4 jaar voor het eerste gekeurd worden. Na de eerste keuring moet een benzineauto om de 2 jaar gekeurd worden tot hij 8 jaar oud is. Dan moet is een jaarlijkse APK verplicht. Een nieuwe dieselauto moet na 3 jaar voor het eerst naar de APK keuring. Een diesel moet daarna elk jaar een APK check krijgen. Vanaf 01-01-2021 vallen auto's die ouder zijn dan 50 jaar niet meer onder de APK plicht.

Mag ik mijn auto eerder dan de vervaldatum laten keuren?

Ja, je auto APK laten keuren voor de vervaldatum mag. De APK check mag al 2 maanden voor de vervaldatum. De vervaldatum verandert dan niet; het is niet dus zo dat de auto het volgende jaar dan ook 2 maanden eerder gekeurd moet worden.

Hoe lang duurt een APK check?

Een APK keuring duurt gemiddeld zo’n 45 minuten. Hoe lang de APK duurt hangt wel af van het feit of er een steekproef volgt. Als de RDW besluit een steekproef te nemen duurt de APK zo’n 2 uur langer.

Wanneer is een APK check verplicht?

De APK keuring is verplicht voor alle personenauto’s en bedrijfsauto’s. De APK plicht geldt voor personenauto’s, bedrijfswagens, bussen, driewielige motorrijtuigen en aanhangers met een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kilogram. Voor motoren, scooters en caravans is er geen APK plicht. Campers moeten wel gekeurd worden.

Moet ik een afspraak maken voor een APK check?

Ja, een afspraak maken voor de APK moet in vrijwel alle gevallen. De autokeuring moet gedaan worden door een erkende keurmeester. Niet elke automonteur is een keurmeester, dus een garagebedrijf kan een beperkt aantal keuringen per dag doen. Omdat je de auto al 2 maanden voor de vervaldatum kunt laten keuren heb je tijd genoeg om een afspraak te maken bij een erkend APK keuringsstation. Een APK online inplannen kan bij Garagevergelijker ook.

Afgekeurde en verlopen APK

Mijn APK is verlopen. Wat moet ik doen?

APK verlopen? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak voor een APK check bij een erkend APK keuringsstation! Na de vervaldatum heb je wettelijk 2 maanden de tijd om de auto te laten keuren. Maar in die tijd mag je niet met de auto rijden! Bij een verlopen APK ben je niet verzekerd.

Krijg ik een boete als mijn APK verlopen is?

Ja, bij een verlopen APK kun je van zowel de RDW als de politie een geldboete krijgen. Na de APK vervaldatum heb je 2 maanden de tijd om je auto alsnog te laten keuren. Na 2 maanden krijg je een boete van de RDW. Rijd je op de weg zonder APK dan kun je van de politie een boete krijgen.

Mijn APK is afgekeurd. Mag ik zonder APK rijden?

Rijden zonder APK mag niet. Bij rijden op de openbare weg zonder APK ben je in overtreding en loop je kans op een boete. Bovendien ben je bij een ongeval niet verzekerd als blijkt dat je auto niet APK. Bij APK afkeur heb je 2 maanden de tijd om de auto te laten herstellen zodat hij goedgekeurd wordt. Gedurende die 2 maanden mag je alleen van en naar de garage rijden.

Moet ik een kentekenbewijs meenemen voor mijn APK?

Nee, sinds 2010 is het papieren kentekenbewijs of de kentekencard meenemen voor de APK niet meer nodig. De garage of het keuringsstation heeft alleen maar je auto nodig. Die hoef je niet eens zelf te brengen, dat mag ook iemand anders doen. De keurmeester identificeert de auto aan de hand van de kentekenplaat en het chassisnummer.

Welke papieren moet ik meenemen naar mijn APK check?

Voor de APK keuring hoef je helemaal geen autopapieren mee te nemen, alleen je auto.

Overige vragen over de APK check

Ik heb een nieuwe auto. Moet ik een APK keuring laten doen?

Nee. Een APK bij een nieuwe auto hoeft pas na 4 jaar als je een benzineauto koopt. Een nieuwe dieselauto moet 3 jaar nadat hij voor het eerst op kenteken is gezet gekeurd worden.

Is een APK keuring voor oldtimers verplicht?

Of een APK voor oldtimers verplicht is, hangt af van het bouwjaar van de auto. Als de oldtimer gebouwd is voor 1960 dan is er geen verplichte APK check. Auto’s die na 1960 gebouwd zijn, maar ouder zijn dan 30 jaar, moeten eens in de twee jaar APK gekeurd worden.

Voor welke voertuigen is een APK check noodzakelijk?

De APK plicht geldt voor personenauto’s, lichte bedrijfswagens, zware bedrijfswagens, driewielige motorvoertuigen en (vrachtwagen)aanhangers en campers.

Bij welk bouwjaar is een APK check niet (meer) verplicht?

Als je auto gebouwd is voor het jaar 1960 is een APK keuring niet verplicht.

Onderhoud aan jouw auto? Vergelijk de prijzen van alle garages in de buurt!