Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Winterklaar maken van je auto, wat zijn belangrijke punten.

 De winter vraagt door de vele donkere dagen, forse regenbuien en lage temperaturen meer van de auto. Wat zijn typische wintermankementen:Accu controle winterinspectie

 • Defecte accu
 • Bevroren deursloten
 • Bevroren ruitensproeiers
 • Vastgevroren deur rubbers
 • Vastgevroren remmen
 • Vastgevroren ruitenwissers / slecht werkende ruitenwissers

Waar moet je in de winter rekening mee houden:

 • Voorkom aquaplanning, zorg voor voldoende profieldiepte van uw banden
 • Was je auto niet bij vorst, het water dringt overal in door, sloten, raamrubbers etc. waardoor deze sneller vast vriezen.
 • Zet je auto, wanneer dit veilig is, niet op de handrem, deze kan met name 's nachts vastvriezen.

Hoe kun je wintermankementen voorkomen en blijft jouw auto veilig en betrouwbaar

 • Geef de auto een winterbeurt, hierbij worden de voor de winter belangrijke zaken gecontroleerd en is de auto winterklaar
 • Zet thuis een flacon de-icer zonder drijfgas klaar

Bij bevroren sloten zijn er verschillende manieren om dit te verhelpen als de slotontdooier in de dichtgevroren auto ligt:

 • Hou een zak gevuld met warm water tegen het slot
 • Gebruik ruit de-icer, probeer slotklepje open te drukken met bijvoorbeeld een balpen en spuit op het slot
 • Verwarm de sleutel voorzichtig, let op bij sleutels met transponder
 • Blaas via je vuist op het slot

Wat te doen bij een vastgevroren handrem:

Start de auto en zet de verwarming volop aan, de warmte van de uitlaat zal meestal aan de onderzijde na verloop van tijd de remmen ontdooien. Dit kan absoluut tijd nodig hebben, lukt het niet dan is te proberen met losse handrem net even naar achteren te rijden, soms springen ze dan ineens los. Ga NIET rijden met vastgevroren remmen, grote mechanische schade kan het gevolg zijn. Bel de deelnemers van Garagevergelijker voor advies of laat de auto rustig ontdooien.

Vastgevroren deuren, hoe kom je de auto in en voorkom je dit:

Regen of wasstraatbezoek gevolgd door zware nachtvorst maakt de kans op het vastvriezen van auto deuren groter. Hoe krijg je een vastgevroren deur open:

 • Probeer de deur iets in te drukken en daarna te openen, forceer dit niet want je beschadigd de deur rubbers.
 • Maak een plastic fles lauw water met een zoutoplossing (1 eetlepel) en probeer dat zo goed mogelijk tussen de rubbers te krijgen. Hoe meer water ertussen hoe beter, het zout zal het ijs oplossen.
 • Droog vervolgens de raamrubbers en behandel deze.

Hoe voorkom je dat de deuren vastvriezen:

 • Bewerk de rubbers met een waxstift, verkrijgbaar bij benzinestation, autoshop en Brezan, Staadegaard, TC en Dabeco.
 • Spuit ze in met een siliconen oplossing
 • Ga bij vorst niet door de wasstraat

Je auto start niet na een flinke nachtvorst, wat moet je doen

Er zijn twee belangrijke verschillen bij een auto die niet start

 • Bij het omdraaien van de contactsleutel hoor je duidelijk dat de startmotor wel rond draait maar de motor niet aan slaat. Dit is een motorstoring en de auto zal naar de garage moeten. Soms biedt een half uurtje wachten en weer proberen soelaas maar in de meeste gevallen zal dit een garagebezoek worden.
 • Bij het omdraaien van de contactsleutel hoor je niets of slecht een tikkend geluid vanuit de motorruimte. Dit is in de meeste gevallen een gevolg van een defecte accu of startmotor. Je kunt de auto eventueel opstarten met startkabels maar let op, fout gebruik kan tot elektronische schade of zelfs een ontplofte accu leiden. 

Note: Laat de startkabels nooit met het niet geïsoleerde deel met elkaar of met het voertuig in contact komen en lees eerst het auto instructieboekje waar de accu zit. Sommige auto's hebben een speciale min (-) en plus (+) aansluiting voor het starten.

Plaats altijd de kabels op deze manier:Startkabels altijd makkelijk in de winter

 1. Rood op de pluspool van de lege accu
 2. Rood op de pluspool van de volle accu
 3. Zwart op de een kaal stuk metaal op het motorblok van het voertuig met lege accu en lukt dit niet dan op de minpool van de lege accu.
 4. Zwart op de massa van het pechvoertuig (lege accu)
 5. De auto met volle accu nu enkele minuten laten draaien
 6. Starten van de pech auto
 7. Na aanslaan kabels enkele minuten laten zitten
 8. Achterruit verwarming, verlichting en blower op beide voertuigen aanzetten en daarna de kabel in tegenovergestelde volgorde demonteren te beginnen met de min (-) kabel op de auto met de voorheen lege accu.

Bij het demonteren van de startkabels kunnen er spanningspieken ontstaan, dit is waarom er stroomverbruikers aangezet worden bij punt 8 om dit risico te verkleinen.

Vastgevroren ruitenwissers, wees er voorzichtig mee

De-icer altijd handigZeker wanneer het nat gesneeuwd heeft en er een nachtvorst overheen gegaan is zitten ruitenwissers flink vast gevroren aan de voorruit. Al heb je dit vermoeden controleer dit en maak ze los want bij het aanzetten van een vastgevroren ruitenwisser kan de wisser, wisserarm, ruitenwissermechaniek tot zelfs de motor beschadigd raken. Een spuitbus de-icer brengt hier uitkomst of van binnenuit de voorruit ontdooien maar dit zal zeker enige tijd duren. Winterklaar maken is dus ook preventief een spuitbus de-icer in de auto en thuis te hebben staan, kleine investering maar veel lol van wanneer je vroeg weg moet.

Bevroren ruitensproeiers, wat kun je er aan doen en hoe kun je dit voorkomen

Met name de sproeikoppen van de ruitensproeiers kunnen door de langsstromende rijwind (chillfactor) snel bevriezen, dit is ook waarom sommige luxere auto's verwarmde sproeikoppen hebben. Als de ruitensproeiers verstopt zijn is stap 1 te kijken of de vloeistof in het ruitensproeierreservoir niet bevroren is en er direct een antivries concentraat aan toe te voegen. De ruitensproeierkop ontdooien door ze in warm water te leggen of een zakje met warm water op de sproeierkop te leggen. Na ontdooien de sproeier vloeistof met antivriesconcentraat even goed doorsproeien.

Om de auto helemaal winterklaar te maken

Ga om met jouw auto veilig en betrouwbaar de winter door te komen naar de deelnemers van garagevergelijker.nl en laat een winterinspectie uitvoeren op 30 van de meest belangrijke punten aan jouw auto. Tevens krijg je wanneer er zaken vervangen moeten worden een geheel vrijblijvend advies. Voer hierboven de postcode in en je vind de dichtstbijzijnde deelnemers van Garagevergelijker.nl