Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

De aandrijfas, een essentieel onderdeel van de aandrijflijn van jouw auto

Wat is de functie van een aandrijfasAandrijfas

De functies van een aandrijfas zijn:

  • De aandrijfkracht overbrengen van de versnellingsbak naar de wielen
  • Het kunnen overbrengen van aandrijfkracht in een niet rechte lijn

Waaruit bestaat een aandrijfas

Een aandrijfas bestaat uit 2 (homokineet) koppelingen, een binnenste en een buitenste ashoes / homokineet hoes en de as. Er zijn vele uitvoeringen van deze aandrijfassen, we beschrijven hier de meest voorkomende:

Wat is een homokineet koppeling

HomokineetEen homokineet koppeling kan een hoek in de aandrijflijn opvangen, denk hier aan bij stuuruitslag en in en uitveren van de auto. De aandrijfas loopt dan niet in een rechte lijn maar zal de hoek moeten opvangen.

De homokineet bestaat uit een kom en binnenwerk met kogelbanen, kogels en kogelkooi.

Vroeger werden er kruiskoppelingen gebruikt maar inmiddels in nagenoeg iedere aandrijfas van homokineet koppelingen voorzien. De naam homokineet is ontstaan omdat de kruiskoppeling een oneenparige beweging over brengt, dit wil zeggen dat er een versnelling en vetraging optreedt. De homokineet brengt een gelijke beweging over, gelijk is in het Latijn homo.

Wat is een ashoes / homokineethoes

De ashoes ook wel homokineethoes genoemd beschermt de kogels en kogelbanen tegen vocht en vuil, tevens zorgt de ashoes dat het gegraviteerde vet in de koppeling blijft. Dit is een harmonica achtige rubber hoes,

Een gescheurde ashoes kan de homokineet sneller doen slijten doordat het vet door de scheur verdwijnt en er vuil en vocht door binnen komt. Met een slechtere smering door minder vet en zand. vocht en vuil zal de homokineet snel defect raken. Het snel vervangen van een gescheurde ashoes / homokineet hoes voorkomt een hoge reparatierekening,

Waaraan is een versleten aandrijfas aan te herkennen

Een versleten aandrijfas is vaak te herkennen aan bijvoorbeeld een knakkend geluid bij het nemen van een (scherpe) bocht en met name bij tegelijk optrekken. Bij een opgekrikte auto is er ook te controleren op overmatige speling in de koppelingen.