Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een draagarm, wat is de functie van een draagarm en waar bestaat het uit

Wat is een draagarm

Een draagarm is een stangvormige of triangelvormige stalen of aluminium onderdeel welke het fuseestuk via de fuseekogel met de carrosserie of subframe verbindt, Als er een reactiestang direct gemonteerd is door de draagarm heeft de draagarm een stangachtige vorm, dit zie je op oudere auto's. Bij de modernere auto's heeft de draagarm een driehoekige / triangel vorm

Wat is de functie van een draagarm

De draagarm zorgt ervoor dat de remkracht en aandrijfkracht een minimale invloed heeft op de stand van het wiel en dat deze krachten overgebracht kunnen worden. 

Bij versnellen zal de carrosserie door massatraagheid voortgeduwd worden doordat de tractie van de banden op het wegdek overbracht moet worden via de draagarmen en reactiearmen naar de te versnellen carrosserie. 

Bij vertragen / remmen zal de carrosserie door massatraagheid door willen gaan, deze vertraging moet ook via de draagarmen en reactiestangen opgevangen worden.

Bij het sturen zullen de draagarmen en fuseekogels de zijdelingse krachten op moeten vangen.

Een draagarm zelf gaat meestal niet stuk maar de rubberlagers en kogels zijn aan slijtage en veroudering onderhevig. Dit kan herkenbaar zijn door bijgeluiden, week weggedrag, scheef trekken en overmatige bandenslijtage. 

Waar bestaat een draagarm uit

Een draagarm is er in vele uitvoeringen, de meest voorkomende uitvoering bestaat uit een metalen driehoekig profiel waarbij aan de wielzijde een fuseekogel gemonteerd zit. Aan de voertuigzijde is de draagarm uitgevoerd met twee rubberlager bussen of kogelkoppelingen. 

Meestal zijn de rubberlagers en kogels los vervangbaar maar de tijd die gaat zitten in het uit en inpersen van lagers kan het soms interessant maken de gehele draagarm te vervangen. De fuseekogel kan met bouten vastzitten, geperst zijn of één deel vormen met de draagarm, in dit geval is bij een versleten fuseekogel complete vervanging noodzakelijk.

Bij het vervangen van een draagarm is het belangrijk de auto na de reparatie uit te lijnen