Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

De homokineet, wat is dit en wat is de functie van een homokineet in de auto

Wat is een homokineet

Homokineet11De homokineet maakt deel uit van de aandrijfas waarbij aan de versnellingsbak of differentïeelzijde als zowel de wielzijde zicht een homokineet bevindt welke met een ashoes / homokineethoes beschermt is tegen vuil en vocht.

Wat is de functie van een homokineet

De functie van een homokineet is de aandrijfkracht in een niet rechte lijn over kunnen brengen vanaf het differentieel naar de wielen. Bij een voorwiel aangedreven auto moeten de homokinetische koppelingen de stuuruitslag en de in en uitverende beweging opvangen, Bij een achterwiel aangedreven auto alleen de in en uitverende beweging, De buitenste homokinetische koppelingen hebben het bij een voorwiel aangedreven auto daarom zwaarder te verduren. 

Waaruit bestaat een homokineetAandrijfas voorbeeld

Een homokineet koppeling bestaat uit een buitenkom welke vastzit in de astap aan de wielzijde of bakzijde en een binnenwerk welke op de as zit. In beide zitten kogelbanen waarin kogels rollen. De kogels worden door een kogelkooi op hun plaats gehouden, de kogels worden gesmeerd met gegraviteerd vet welke door de ashoes / homokineethoes erin wordt gehouden. Dit is een onderhoudsvrije smering zolang de hoes niet scheurt of lek raakt.

Er zijn een paar redenen aan te geven waarom een homokineet sneller zal slijten:

Door een gescheurde ashoes / homokineethoes of losgeschoten klem loopt het vet eruit en komt er vuil in, dit komt tussen de kogels en kogelbanen en slijpt deze uit.

Het vet in de koppeling verdroogt door b.v het ontbreken van hitteschil bij uitlaatspruitstuk en verliest de smerende werking.

Waaraan is een versleten / kapotte homokineet te herkennen

Binnenste ashoesBuitenste ashoes
Met name een kapotte / versleten buitenste homokineet is vaak te herkennen aan een knakkend geluid bij het maken van een (scherpe) bocht. Bij optrekken zal het effect sterker worden. Bij het vrij draaien van het wiel kan er gecontroleerd worden op overmatige speling van binnenste of buitenste homokineet.

Wat te doen bij een knakkend geluid vanuit de buitenste homokineet

Als de homokineet een duidelijk knakkend geluid maakt is eigenlijk vervanging de enige optie. Soms is het bij een gescheurde hoes in combinatie met een knakkend geluid te proberen om de homokineet volledig uit elkaar te halen (binnenwerk en kom t.o.v. elkaar aftekenen!), goed te reinigen, visueel te controleren en met nieuw vet weer in te bouwen. Meestal is dit wel een tijdelijke oplossing.

Waarom heet het eigenlijk een homokineet koppeling

De naam homokineet is aan dit type kogelkoppeling gegeven omdat deze in tegenstelling tot de vroeger meestal gebruikte kruiskoppelingen een éénparige beweging doorgeeft. Dit is eenvoudiger uitgelegd als een constante / gelijke draaibeweging, gelijk is in Latijns homo en kinetisch is wat beweging voortbrengt. Daarom de benaming homokineet.

Wat te doen bij het vermoeden van een kapotte homokineet

Het advies is dit door een vakman vast te laten stellen en ga daarvoor naar de deelnemers van garagevergelijker.nl Vulde postcode in voor de dichtstbijzijnde adressen. In veel gevallen is de homokineet los te vervangen maar het kan ook prijstechnisch interessant zijn om deze te vervangen door bijvoorbeeld een gereviseerde as. Ook hiervoor ben je bij Garagevergelijker aan het juiste adres, wij hebben een uitgebreid assortiment gereviseerde ruildelen met volledige garantie.