Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een schokdemper, wat is de functie en waar bestaat een schokdemper uit

Wat is een schokdemper

Een schokdemper ook wel (onterecht) schokbreker genoemd is een bus / buisvormig onderdeel met een zuigerstang welke gemonteerd zit tussen de draagarm of fuseestuk en de carrosserie. De schokdemper kan los gemonteerd zijn of geplaatst zijn in een veerpoot en omvat worden door een spiraalveer. Dit is een zogenaamde MacPherson wielophanging.

Wat is de functie van een schokdemper

De schokdemper vertraagt (dempt)  de in en uitverende beweging van de wielophanging waardoor de band het wegdek goed kan blijven volgen. Zonder schokdemper zou de band als een stuiterbal over het wegdek gaan en daarmee het wegcontact in grote mate verliezen. Dit is vanzelfsprekend niet wenselijk want een onbestuurbare auto is het gevolg.

Ook schokdempers zijn in de loop der jaren fors doorontwikkeld en met name veiligheid en comfort speelt in rol in de steeds lichter en compacter wordende schokdemper. Werkte vroeger een schokdemper enkelvoudig bij alleen de in verende beweging tegenwoordig nagenoeg altijd dubbelwerkend bij in en uitveren. Ook zie we steeds vaker gasgevulde schokdempers en elektronisch regelbare schokdempers. Zowel hoogte als demping kan via de schokdempers geregeld worden bij vaak de duurdere types auto's.

Een gewone schokdemper heeft geen invloed op de voertuighoogte / bodemvrijheid, een gasgevulde schokdemper heeft enigszins invloed op de bodemvrijheid maar minimaal. 

Hoe werkt een schokdemper

Een schokdemper bestaat uit een stang waaraan een zuiger vastzit. De zuiger moet in een cilinder olie wegdrukken wanneer de zuigerstang ingedrukt op uitgetrokken wordt. De olie is niet samendrukbaar en moet via een gekalibreerde opening naar het reservoir stromen welke zich om de cilinder bevindt. Hoe groter de opening hoe sneller de olie zich verplaatst en hoe minder de demping.

Hoe is een kapotte schokdemper te herkennen

Een kapotte schokdemper is te herkennen aan lekkage, rammelende geluiden en / of een week (onstabiel) weggedrag. Heb je een vermoeden van versleten schokdempers dan is het advies deze door een specialist te laten testen:

  • Opveertest, na indrukken mag de carrosserie niet na deinen / zweven. Dit blijft een test die niet erg "wetenschappelijk" is maar echt slechte schokdempers zijn hiermee wel te herkennen.
  • Schokdemper testbank, dit is eigenlijk de enige juiste test om schokdempers te testen op een professionele manier
  • Visuele inspectie van de schokdempers op lekkage en bevestiging

Uit welke onderdelen bestaat een schokdemper

De schokdemper bestaat uit vele onderdelen, we vermelden de belangrijkste:

  • Zuigerstang
  • Zuiger(s)
  • Keerringen
  • Bodemklep
  • Huis
  • Bevestigingsogen
  • Stofhoes / stofkap