Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een spoorstang en wat is de functie van een spoorstang

Wat zijn de kenmerken van een spoorstang

Spoorstang stuurkogel en stuurhuishoesEen spoorstang ook wel stuurstang genoemd is een stang welke tussen het fuseestuk en het stuurhuis gemonteerd is. Aan beide zijden zitten kogels en de spoorstang geeft bij de vooras de stuurbeweging door. Op de achteras kan de spoorstang ander uitgevoerd zijn met bijvoorbeeld rubber lagerbussen. Stuurhuis en spoorstangen

Wat is de functie van een spoorstang

De spoorstang zorgt er bij de vooras voor dat de stuurbeweging van het stuurhuis doorgegeven wordt aan het fuseestuk. Afhankelijk van de type wielophanging kan er ook op de achteras een spoorstang gemonteerd zijn. Hier zorgt de spoorstang voor een juiste stand van het fuseestuk en daarmee correct sporen van de wielen.

De spoorstang is aan beide kanten voorzien van flexibele verbindingen, op de vooras zijn dit de binnenste en buitenste stuurkogen. Op de achteras kan dit een kogel of rubberlager zijn.

De spoorstang is tevens het onderdeel wat bij uitlijnen afgesteld moet worden om correct sporen van de wielen te verkrijgen. Door het in of uitdraaien van het kogeluiteinde in de stang is dit af te stellen.

Bij oudere voertuigen kan de verbinding tussen kogeluiteinde en de inwendige schroefdraad van de spoorstang erg vast zitten. Soms zo vast dat alleen vervanging nog mogelijk is. Voortijdig meerdere malen inspuiten met een goede kruipolie kan hierbij helpen.

Waaraan is een kapotte spoorstang te herkennen

Stuurhuishoes lekEen kapotte spoorstang is aan vervanging toe als deze niet meer los te krijgen is bij b.v. uitlijnen. Meestal vormt de binnenste kogel 1 geheel met de spoorstang, bij speling op de binnenste kogel zal ook de spoorstang vervangen moeten worden.

Het komt vaak voor dat de binnenste kogel van de spoorstang zich in de stuurhuishoes bevindt. Bij een kapotte stuurhuishoes zal de kogel sneller slijten door inwerkend vuil en vocht.