Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Wat is een stabilisatorstang, wat is de functie en waaaruit bestaat een stabilisatorstang

Wat is een stabilisatorstang

Een stabilisatorstang is een metalen U-vormige stang die de linker wielophanging via de carrosserie met de rechter wielophanging verbind. De stabilisatorstang kan zowel op de vooras als achteras gemonteerd zijn.

Wat is de functie van een stabilisatorstang

De stabilisatorstang voorkomt het overmatig overhellen van de carrosserie bij het nemen van bochten. Bij het inveren van 1 wiel op de gelijke as zal de stabilisatorstang torderen waarmee het inveren van het wiel in enige mate tegengewerkt zal worden. Hiermee wordt overmatig overhellen van de carrosserie voorkomen.

Sommige petrol heads laten dikkere stabilisatorstangen monteren welke de auto een sportiever weggedrag geven, dit gaat wel ten koste van comfort. De dikkere stabilisatorstang zal minder torderen en daarmee het in te veren wiel meer tegenwerken.

De stabilisatorstang is met rubbers en beugels aan de carrosserie gemonteerd, tussen de stabilisatorstang en de wielophanging is een reactiestang gemonteerd. De reactiestang is via rubber lagers of kogels aan de wielophanging bevestigt. 

Een stabilisator stang zelf gaat zelden stuk maar de rubbers en reactiestangen zijn aan slijtage onderhevig. Defecten aan de stabilisatorstang zijn vaak te herkennen aan een bonkend geluid bij rijden over een hobbelig wegdek.

Waaruit bestaat een stabilisatorstang

De stabilisatorstang is een redelijk eenvoudig onderdeel en bestaat uit een U vormige stang, stabilisatorstangrubbers en beugels waarmee de stang aan de carrosserie verbonden wordt. De stabilisatorstang is aan de wielophanging gemonteerd via rubber lagers of een reactiestang met kogelverbinding.

 Lees onder andere ook de volgende artikelen die een relatie hebben met "Wat is een stabilisatorstang":

Wat is een spoorstang

Wat is een fuseestuk

Wat is cuppen

Wat is een wiellager

Wat is een wielophanging

Wat is een reactiestang

Wat is een draagarm

Wat is een stuurkogel

Wat is een fuseekogel

Wat is een schokdemper

Wat is een veerpoot