Bereken direct de prijs voor jouw reparatie of onderhoud.

Winterbanden, een luxe of een aan te raden aankoop

Wat zijn de voordelen van winterbanden

Winterbanden profielOver het algemeen wordt de zin of onzin over het aanschaffen van winterbanden afgemeten naar het aantal dagen sneeuw welke er gedurende de winter gevallen zijn. Vanzelfsprekend levert de winterband dan zijn grootste voordeel op maar het is niet zo dat deze sneeuwdagen je alleen voordeel van winterbanden biedt.

De ervaring bij glad besneeuwd wegdek is zelfs het wegrijden uit een parkeervak zonder winterbanden problematisch. Met name de (sportievere) personenwagens voorzien van wat bredere banden zijn vaak amper van hun plaats te krijgen door wielslip of juist een continu ingrijpend ASR.

Dit is waarom we hier de voordelen op een rijtje zetten:

Voordelen bij een besneeuwd wegdek van een winterband

Vanzelfsprekend levert de winterband mits deze voldoende profiel heeft tijdens sneeuw op het wegdek zijn grootste voordeel op. Door het lamellen profiel "hapt" de band zich als het ware vast in de sneeuw en verbetert zeer sterk de grip. Naast het lamellen profiel help een zachtere compound (rubbermix) en silica mee aan de betere tractie op een gladde ondergrond.

Een beetje schuine helling is met een zomerband al vaak niet op te komen, de auto's met winterbanden rijden er zo tegenop.

Voordelen bij lagere temperatuur van een winterband

Onder circa 8 graden boven nul geeft de winterband een betere wegligging en kortere remweg versus de zomer opponent. De zomerband en het betreffende rubbermengsel (compound bestaat uit meer dan 20 basisstoffen) is een compromis gebaseerd op de meest voorkomende werkomstandigheden en omgevingstemperaturen. Het rubber van de zomerband wordt harder bij lage temperaturen en verliest daarmee grip. De winterband en zijn rubbersamenstelling is juist gemaakt zijn optimale prestatie te leveren bij lage temperaturen.

Voordelen bij zware regenval van een winterband

De winterband heeft een open profielopbouw en is vaak dieper geprofileerd (8 a 9 mm). Het water op het wegdek zorgt ervoor dat als er niet voldoende door het bandenprofiel afgevoerd kan worden de auto gaat rijden op een waterfilm, de zogenaamde aquaplaning. De winterband heeft bredere en diepere groeven en kan daarmee meer water afvoeren dan de zomerband bij gelijke profieldiepte.

Voordelen bij glad wegdek (ijs) van een winterband

Op een glad ijzig wegdek is het zowel met een zomer en winterband gevaarlijk maar ook daar heeft de winterband door zijn zachtere compound voordelen te bieden bij een betere wegligging en kortere remweg.

Voordelen van een winterband off-road

Het kan voorkomen bij b.v. het in de berm parkeren of uit moeten wijken dat er 1 of meerdere aangedreven wielen in het zand, grond of modder terecht komen. Met een winterband merk je duidelijk veel meer grip te hebben dan met de zomerband en je zult makkelijker uit een modderige situatie kunnen komen.

Aansprakelijkheid, wettelijke voordelen van een winterband

In diverse landen zijn er verschillende voorschriften op de verplichting tot het rijden met winterbanden. Oriënteer jezelf goed bij het rijden binnen Europe gedurende de winterperiode. Naast een boete voor het niet rijden op winterbanden kan het niet rijden op winterbanden kan in diverse landen verstrekkende gevolgen hebben bij het veroorzaken van b.v. een ongeluk. 

Wat zijn de nadelen van winterbanden

Er zijn naast de aanschafkosten ook nadelen aan het rijden op winterbanden, we geven hier een opsomming van een aantal zaken met betrekking tot winterbanden die nadelig kunnen zijn in de aankoopafweging. Dat winterbanden bij koude en winterse omstandigheden veiliger zijn is geen discussie, de belangrijkste afweging is wel wat die extra veiligheid mag kosten.

Nadelen van een winterband op benzineverbruik

De banden zijn tegenwoordig voorzien van een verplicht energie label en daarmee kunt u bij de aankoop van een winterband de keuze maken voor de zuinigste winterband op onafhankelijke informatie. Het verschil in rolweerstand tussen zomer en winterbanden is de laatste jaren sterk verkleind maar logischerwijs zal de rolweerstand en daarmee het verbruik van een winterband iets hoger zijn dan een zomerband. De winterband zal met name bij doorrijden in de zomer een behoorlijk hoger verbruik laten zien.

Nadelen van een winterband financieel

De kosten van het rijden op winterbanden hangen er vanaf hoe u dit organiseert of wellicht zelf doet. Als je een set winterbanden inclusief velgen koopt en je kunt deze zelf opslaan en wisselen betreft het de eenmalige aankoopkosten van het volledige set. Koop je b.v. een set losse winterbanden zullen deze voor en na het winterseizoen gewisseld moeten worden. Gemiddeld moet je hier jaarlijks 80 tot 120 euro voor betalen.

Als je op de winterbanden rijdt slijten de zomerbanden niet en bij de verkoop of inruil van uw auto vertegenwoordigd een set winterbanden een redelijke waarde afhankelijk van het restprofiel. Kortom met een set winterbanden doe je ook langer met de zomerbanden.

Nadelen van een winterband in de zomer

De winterband presteert het beste onder de 8 graden en met name hogere zomer temperaturen zijn zeker nadelig voor een winterband. De al zachtere rubbersamenstelling van de winterband zal in de zomer te zacht worden, daardoor overmatig slijten en er kunnen stukjes van het profiel afbreken. De remweg van winterbanden wordt langer naarmate de temperatuur stijgt, bij 15 graden Celcius en 50 km/u kan dit al gauw 2 a 3 meter remweg schelen. 

Nadelen van een winterband op de wegligging bij hoge snelheden

De eerste winterbanden tientallen jaren terug gaven een duidelijk meer zweverig karakter aan de auto welke met name bij hogere snelheden merkbaar was. Ook waren toen de maximumsnelheden waar de banden voor gemaakt werden vaak lager. De moderne winterband heeft hierin veel ontwikkeling ondergaan en de verandering aan het auto karakter is minimaal geworden. 

Ga met een auto op winterbanden in de zomer in Spanje 200 km/u rijden dan is er wel degelijk een verschil tussen de wegligging van zomer en winterband maar daar is hij dan ook niet voor ontwikkeld.

Waar kan ik goedkoop winterbanden kopen en monteren

Kijk voor goedkope winterbande op onze website en laat ze in de buurt bij jou monteren. Kijk hier voor de beste prijzen en bedrijven in de buurt {zipcode_form}